Specialisaties

Encapsis

Een van de fundamenten van de behandelmethode is gebaseerd op het ontstaanprincipe "ENCAPSIS", dat plaats vindt tijdens de embryologische ontwikkeling en wordt beschreven door Prof. Erich Blechschmidt.

Encapsis houdt in dat bepaalde vormende mechanismen zich steeds zullen herhalen tijdens de embryologische ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is de dualiteit, de omgekeerd evenredigheid tussen de ontwikkeling van het verteringssysteem en de hersenen, en bijgevolg de ontwikkeling tussen romp en schedel.

 

"De kennis, interpretatie en toepassing van dit principe maakt de aanpak van onze behandelingen uniek binnen de wereld van de osteopathie betreffende de ontwikkeling van baby en kind. "

 

Dit willen we kort illustreren met enkele voorbeelden in deze ontwikkeling van embryo en kind:

tijdens de tweede embryonale week bestaat het embryo als een platte kiemschijf, een vliesje opgebouwd uit 2 lagen: een bovenste laag met volumineuze zenuwcellen (ectodermale - neurale cellen); en een onderste laag met kleine, smalle cellen als aanleg voor onze darmbuis (entodermale cellen). Onderstaande elementen geven een illustratie hoe beide vliezen evenredig met elkaar ontwikkelen.

 • Vanuit de neurale laag ontwikkelt zich begin vierde week een neurale buis (het centrale zenuwstelsel). Deze neurale laag ontwikkelt zich t.h.v. de rugzijde van het embryo vanuit het midden naar het hoofdeinde en naar het uiteinde toe tot een buis met een dunne holte en dikke wand.
   
 • Vanuit de entodermale laag ontstaat de primitieve darmbuis, met een grote holte en dunne wand. Deze ontwikkelt zich vanaf het hoofdeinde en het uiteinde naar het midden toe.
   
 • De neurale buis maakt een groeibeweging naar het hoofdeinde toe, de primitieve darmbuis naar het uiteinde toe.
   
 • Dit zorgt voor ophoping van zenuwweefsel aan het hoofdeinde, het ontstaan van de hersenen. Aan het uiteinde ziet men ophoping van darmweefsel.
 • De vorming van de hersenen zorgt voor het ontstaan van de schedel. Het ontwikkelen van de darm zorgt voor het ontstaan van bekken en romp.

Al deze gebeurtenissen illustreren de onlosmakelijke samenhang tussen de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en het verteringssysteem, een principe dat zich volgens de visie van Frank de Bakker ook na de geboorte in de ontwikkeling van het kind afspeelt.

De krachtige uitrijping van het verteringssysteem zorgt voor de krachtige ontwikkeling van het hersensysteem. De ontwikkeling van de schedel verloopt in dualiteit met onze romp.