oorsprong osteopatie

oorsprong osteopatie

A.T. Still

Osteopathie is een manuele geneeswijze, d.w.z. dat een osteopaat het lichaam onderzoekt en behandelt met zijn handen.

De grondlegger is de Amerikaanse arts/chirurg Andrew Taylor Still (1828-1917). In deze functie was hij in de jaren 1861 tot 1863 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werkzaam bij het Amerikaanse Leger, the Union Army. Na deze ervaring en het overlijden van 3 kinderen ten gevolge van meningitis, concludeerde Still dat zijn klassieke medische kennis, frequent tot onvoldoende resultaat leidde.

De volgende jaren wijdde hij zijn leven aan verdere studie beteffende het menselijk lichaam. Hij kwam tot de conclusie dat het lichaam zelf alle elementen bevat om gezondheid te vrijwaren en te bekomen, indien dit op de juiste manier gestimuleerd wordt.

Still constateerde dat beperkte beweeglijkheid of blokkades van gewrichten en diverse bindweefselstructuren in het lichaam; een optimale werkzaamheid van “de vloeistofstromen” in het lichaam verhindert.

Met deze vloeistofstromen bedoelde Still niet alleen de bloedcirculatie, maar ook onze zenuwen, lymfe-circulatie, de beweeglijkheid van onze organen en ons immuniteitssysteem.

Een optimale werking en samenwerking van al deze systemen beschouwd Still als de drijvende kracht in het lichaam en benoemt hij als “holisme”. Dit verklaart in het osteopatisch denken het vitaal en krachtig functioneren van het lichaam.

Om tot dit optimaal functioneren te komen, ontwikkelde Still een manuele behandelwijze. Deze behandelwijze en manier van denken stelt een osteopaat in staat ook preventieve zorg voor het lichaam te verlenen.

De behandelwijze bestaat uit manuele technieken, die het muscelo-skeletaal systeem, het orgaansysteem en het craniale systeem (de schedel) beïnvloeden en integreren. Dit geeft de osteopaat de mogelijkheid  de oorzaak van de klacht in het lichaam op te sporen.

Verder is het niet onbelangrijk te vermelden dat in de literatuur beschreven wordt hoe Still in een latere fase ook contacten onderhield met de inheemse Indiaanse bevolking; en de rijkdom van hun generatielange ervaringen en kennis met de verschillende elementen van de natuurgeneeskunde ter harte nam. De kennis over de geneeskrachtige werking van verschillende planten (fytotherapie) is hier een voorbeeld van.

In 1892 richtte Still de eerste school voor osteopathie op, “the American School of Osteopathie”, te Kirksville, Missouri. Nu staat deze school bekend als de A.T. Still University.